3. 8. 2023    Zápas

Erik Jirka vystřelil v Prištině postup v koncovce nastaveného času

FC Viktoria Plzeň
90+2 Krasniqi

2. předkolo / Čtvrtek 3. 8. 2023, 20:00 / Fadil Vokrri Stadium

2. předkolo / Čtvrtek 3. 8. 2023, 20:00
Fadil Vokrri Stadium

Football Club Drita

1:2

(0:0)

FC Viktoria Plzeň

76. Durosinmi
90+21. Jirka

sestavy

Football Club Drita

Smakiqi – Krasniqi, Salihu, Agyare (81. Ovouka), Thaqi – Baftiu (81. Dabiqaj), Broja (C) – Selmani (90+13 Prapashtica), Jashari, Ajzeraj – Tahiri (77. Krasniqi).

FC Viktoria Plzeň

Staněk – Hejda (C) (90+25 Jemelka), Hranáč, Dweh – Jirka, Traoré, Kopic (75. Durosinmi), Kalvach, Sýkora – Vydra (46. Mosquera), Chorý (90. Kliment).

statistiky

Branky: 90+2. Krasniqi - 76. Durosinmi, 90+21. Jirka

ŽK: 17. Tahiri, 21. Jashari, 84. Isufi, 90+2. Krasniqi, 90+20. Broja - 27. Kalvach, 85. Hejda, 90+10. Durosinmi, 90+12 Kliment

ČK: 90+19 Krasniqi

Rozhodčí: Sundberg – Yurdakul, Mastrup

Střely na bránu: 8 - 5

Střely mimo: 3 - 2

Rohy: 4 - 6

Ofsajdy: 2 - 0

Fauly: 10 - 16

Diváci: 8000

Viktoriáni zvládli odvetu s Dritou v kosovské Prištině a mohou slavit postup do 3. předkola Evropské konferenční ligy. Na vedoucí branku střídajícího Rafia Durosinmiho ještě domácí dokázali zareagovat, v nastaveném čase ale zajistil Viktorii postup úspěšnou penaltou Erik Jirka.

Hned v první minutě se hnal do zakončení Matěj Vydra. Jeho střela se ale netočila směrem, který by si střelec přál. Že zápas nebude hrát v rukavičkách předvedl hned v šesté minutě Jashrai, který sestřelil skluzem Tomáše Chorého. Ve dvanácté minutě se odhodlal ke střele LukᚠKalvach, ale jeho střela mířila přímo do středu branky. Šestadvacátá minuta nabídla první střelecký pokus proti brance Jindry Staňka. Ten ale šortky špinit nemusel, protože rána Jashraiho šla mimo. Šest minut na to znovu hrozili hosté. Jejich střelecké pokusy ale obětavě zablokovali Traoré a Hejda.

Největší šanci první půle přinesla pětatřicátá minuta. Po výborné kombinaci se dostal to vyložené šance Jan Kopic, ale brankář domácích předvedl skvělý zákrok. Do konce prvního poločasu už přišla jen řada ostrých zákroků a jedna propagační rána, se kterou neměl problém Jindra Staněk. První poločas v Prištině tak branku nepřinesl.

Začátek druhého poločasu na jedenáct minut přerušil výpadek jednoho z hlavní reflektorů. Ten nakonec naskočil, ale jen na chvíli. To ale stačilo na to, aby štiplavý balon z levé strany způsobil chaos ve vápně Drity. Hlavní rozhodčí poté nečekal na jeho opravu a nechal hru plynout. V sedmdesáté minutě po centru Kalvacha trefil hlavou horní tyč TomᚠChorý. Sedmdesátá šestá minut utišila stadion Fadila Vokrriho. Skvělý centr Lukáše Kalvacha poslal za záda Smakigiho Rafiu Durosinmi, který se na hřišti ještě ani nezapotil a otevřel skóre zápasu.

Dánský rozhodčí Sundberg nastavil kvůli problému se světlem osmnáct minut. Ve druhé nastavené minutě ale vyrovnal Besnik Krasniqi a rozpoutal opravdové peklo. Domácí v nastaveném čase vyrovnali. Od té chvíle začalo utkání vypadat jako opravdová válka. Ve sto šesté minutě nastavení druhého poločasu dostal druhou žlutou kartu autor vyrovnávací branky Besnik Krasniqi a Drita tak dohrávala o desíti. Zlomový bod přišel ve sto třinácté minutě. Míč spadnul na ruku jednoho z obránců Drity a rozhodčí měl ihned jasno. Penalta. K exekuci se postavil Erik Jirka, který nezaváhal a chladnokrevně poslal Viktorii do třetího předkola Evropské konferenční ligy.