Jsou chvíle, kdy záleží na každé vteřině a správném rozhodnutí. Kdy jediné zaváhání může rozhodnout o osudech lidí okolo nás. Podobný okamžik zažil v poslední den roku 2013 Radek Sutnar, který díky rychlému vyhodnocení situace a chladnokrevné reakci zachránil lidský život.

„Všechno se to odehrálo na Silvestra 2013 v zadních Skvrňanech. Večer jsem byl nakoupit ještě poslední maličkosti na oslavu Nového roku a při procházce sídlištěm jsem si prohlížel výzdobu, která svítila a blikala v oknech. Jedno okno na mě působilo trochu zvláštním dojmem. Oproti ostatním bylo to dotyčné okno zvláštně zabarvené a blikalo poměrně nepravidelně. Zpozorněl jsem a po několika vteřinách jsem uviděl vyšlehnout plamen,“ popisuje první okamžiky večera Radek Sutnar. „Bylo to v pátém nebo šestém patře panelového domu, takže jsem ihned běžel ke vchodu, před kterým jsem potkal pár lidí a požádal je o pomoc. Cestou jsem přivolal hasiče a vběhl do domu,“ pokračuje Sutnar.

Kvůli tomu, že byl Silvestr, nebrali mnohdy ostatní obyvatelé domu jeho upozornění na požár vážně. Kouř šířící se panelákovou chodbou ale všechny brzy přesvědčil o opaku. „Cestou jsem bouchal na všechny dveře a snažil se upozornit sousedy, že v bytě nad nimi hoří. Když jsem vyběhl až k bytu, ze kterého se valil kouř, vyrazil jsem dveře a uvnitř uviděl starší paní. Mohlo jí být kolem sedmdesáti let. V tu chvíli jsem zůstal stát jako opařený. Kompletně celý byt byl v plamenech, naskytla se mi podívaná, kterou jsem do té doby znal jen z akčních filmů,“ popisuje Sutnar. „Paní byla dezorientovaná a evidentně v šoku. Nejdřív jsem na ní zkoušel mluvit, ale vůbec na mě nereagovala. Tak jsem ji chytil a snesl dolů. Její byt byl během několika vteřin zničený. Za chvíli přijeli hasiči a ti se do bytu dostali jen pomocí žebříku, nebo chodba byla plná kouře,“ vypráví jeden z plzeňských hrdinů. „Celý vchod byl nakonec evakuován a vyklubala se z toho docela velká akce s několika hasičskými auty,“ dodává.

Se ženou, které dozajista zachránil život, už ale do kontaktu nepřišel. „Moc by mě zajímalo, jak paní dopadla a jestli je v pořádku. Neměl jsem moc možností se s ní spojit, od známých jsem se dozvěděl, že se po mě paní ptala a snad mi i zkoušela volat. Ale kontakt na ní jsme nedohledali. Rád bych se s ní sešel a popovídal si, jak se to celé seběhlo,“ přeje si Radek Sutnar. Silvestrovský večer navždy změnil jeho život. „Uvědomil jsem si, že lidský život je omezený určitým časem a může se stát něco, co člověku zabrání užívat si ten život tak, jak by si přál. S odstupem času jsem si uvědomil, že některé hodnoty jsou v životě důležitější než ostatní,“ říká Radek Sutnar.

„Důležité je nebýt lhostejný a pomoct druhému člověku. Myslím si, že spousta lidí by zareagovala stejně, protože jsem na vlastní kůži poznal, že se jedná o instinktivní záležitost, kterou má v sobě snad každý z nás,“ zůstává skromný plzeňský hrdina Radek Sutnar.