Všechny cesty vedou do Říma! To bude platit i pro Viktorii Plzeň, která se v rámci druhého zápasu skupinové fáze UEFA Champions League utká s domácím AS. Jako tradičně vám našeho dalšího soupeře představujeme.

Associazione Sportiva Roma, jak zní celý název týmu, vznikl v roce 1927. S výjimkou jediné sezony jsou Římané celou svou historii součástí nejvyšší italské ligy. Klubovými barvami jsou žlutá a červená, díky tomu také vzešla přezdívka „Giallorossi“.

Od roku 1953 má AS svou základnu na Stadiu Olimpico, o které se dělí se svým odvěkým rivalem z Lazia. Tento historický svatostánek má kapacitu větší než 70 000 diváků, díky čemuž je druhým největším v celé Itálii. Pouze na milánské San Siro se vejde více lidí. Klub se ale plánuje v příštích několika letech přestěhovat do nové supermoderní arény.

Vlci ve velké konkurenci vyhráli nejvyšší italskou soutěž celkem třikrát. Na další titul ale čekají fanoušci žlutočervených už dlouhých sedmnáct let. Devětkrát se Římané těšili z vítězství v Coppa Italia, dvakrát také v italském Superpoháru.

V mezinárodních soutěžích se „Giallorossi“ radovali jednou, konkrétně v roce 1961 vyhráli Pohár veletržních měst. Trofeje z Ligy mistrů nebo z Evropské ligy ale vitrínám v klubovém muzeu chybí. Minulý rok však měli Římané historickou sezonu v Champions League, když vypadli až v semifinále s Liverpoolem.

Hlavním trenérem AS Řím je již druhým rokem Eusebio Di Francesco. Devětačtyřicetiletý kouč byl jmenován 13. června 2017. Předtím se mu dařilo hlavně v Sassuolu. Tehdy druholigový klub vytáhl do nejvyšší italské soutěže, v sezoně 2015/16 s nimi dokonce skončil na 6. místě v Serii A. Díky tomu se černozelení podívali v dalším ročníku do třetího předkola Evropské ligy.

Největší hvězdou týmu je v současnosti asi Edin Džeko. Bosenský útočník patří každoročně mezi nejlepší střelce nejen AS, ale celé italské ligy. Dobře ho znají fanoušci v Česku, hrál totiž za Teplice či Ústí nad Labem. V mužstvu i nadále působí klubová legenda Daniele De Rossi, nesmíme opomenout ani českého reprezentačního útočníka Patrika Schicka.

Žlutočervení jsou aktuálně na 6. místě Serie A. Během prvních sedmi kol získali jedenáct bodů a v hlavním městě Itálie tak prozatím s novým ročníkem ligy panovala nespokojenost, naposledy však AS zvládlo boj o Řím, když porazilo Lazio 3:1. Svůj první zápas v Lize mistrů ale prohrálo, v souboji gigantů nestačilo na Real Madrid 0:3.

Viktoriáni už se s římským AS utkali v sezoně 2016/17 v rámci základní skupiny Evropské ligy. V prvním zápase na domácí půdě remizovali 1:1, na Stadiu Olimpico pak Západočeši nestačili na velkoklub z Apeninského poloostrova a prohráli 1:4.

Utkání druhého kola skupinové fáze Ligy mistrů začíná už v úterý ve 21 hodin. A už odkudkoli, držte nám palce, viktoriáni!

Pokud míříte přímo do Věčného města, věnujte pozornost servisnímu článku ZDE.