Viktoria vkročila do ligového ročníku 2016/2017 vítězstvím nad Jihlavou. Výsledek se na Vysočině ale nerodil snadno. Po první půli svěřenci Romana Pivarníka o gól prohrávali. Plzeňský trenér na vývoj utkání zareagoval dvojstřídáním v poločase a změnou herního systému.

„Byli jsme si vědomi toho, že nás nečeká jednoduchá zápas. V hlavách navíc máme zápasy s Karabachem i začátky ligy. Do zápasu jsme ale šli s tím, že jsme Plzeň, tedy mužstvo, které chce vyhrávat zápasy doma i venku,“ řekl po zápase trenér Pivaník. „Úvod zápasu nás nezastihl v nejlepším rozpoložení. Byli jsme daleko od hráčů v soubojích, naše rozehrávka byla nejistá a laxní. Po našich chybách jsme dostali branku a neproměnili šance, které jsme proměnit měli,“ zrekapituloval první poločas, jenž se Plzni příliš nepovedl. Druhá polovina zápasu však byla o poznání vydařenější. „Do druhého poločasu jsme museli zasáhnout. Potřebovali jsme si vytvořit větší převahu vepředu i ve středu pole, což se nám podařilo. Těší mě, že se nám podařilo v tomto složitém zápase zvítězit. Měli jsme hodně vypracovaných šancí, které jsme neproměnili. Druhý poločas jsme museli hodně zamakat, abychom utkání zvládli,“ pokračuje Roman Pivarník, který musel o poločasové přestávce zvýšit v kabině hlas. „Musel jsem. Většinou to dělám jen jednou do půl roku, takže letos to už máme za sebou. Věřím, že si díky dnešku uvědomíme, jak máme hrát,“ dodává.

Do zápasu na Vysočině první muž plzeňské střídačky nenasadil Davida Limberského, který zůstal jen na tribuně. Pouze na lavičce strávil první poločas obránce Roman Hubník. „Musíme si uvědomit, že za sedm dní hrajeme tři zápasy, z toho dva venku. Reprezentanti mají za sebou třítýdenní blok, takže nemají za sebou sedmitýdenní přípravu jako ostatní hráči. Na postech, kde si to můžeme dovolit, jsem chtěl hráče pošetřit,“ vysvětluje trenér Viktorie. 

Ve druhém poločase přešel Pivarníkův tým na dosud nezvyklý model rozestavení se třemi obránci. „V přípravě jsme hráli systémem 4-4-2, protože jsme měli dostatek útočníků i ofenzivních hráčů. Naopak jsme neměli dostatek obránců, protože šest hráčů bylo mimo. Toto rozestavení jsem v hlavě měl a přemýšlel jsem i nad systémem 4-4-2, ale v tom případě bychom měli převahu v útoku, ale ne ve středu pole. Druhý poločas ukázal, že jsme dominovali jak v útoku, tak uprostřed hřiště. I přesto, že jsme tento systém nezkoušeli, jsme ho dokázali obstojně zvládnout,“ popisuje Roman Pivarník.

Fotogalerie