Dalším místem, kam nás zavedla základní skupiny Evropské konferenční ligy, je albánská Tirana. Cestopis z ní si můžete přečíst níže.

Tirana je největší a současně hlavní město Albánie. Půl milionová Tirana je hlavním městem od roku 1920, do té doby tuto funkci plnila Drač. Tirana je sídlem prezidenta Bajrama Begaje a vlády Albánské republiky. Dominantním náboženstvím v Albánii je islám, druhý za ním je křesanství, což je zřejmé i při procházce městem.

Národní Archeologické muzeum v Tiraně

Muzeum bylo otevřeno 1. listopadu 1948 jako první muzeum, které bylo v Albánii otevřeno po druhé světové válce. Vystaveny jsou zde archeologické artefakty, které byly nalezeny na území Albánie. Škála nalezených předmětů v muzeu se datuje od pravěku, přes Antiku a středověk až po moderní dějiny. Exponátů zde je přes dva tisíce.

Palác kongresů

Palác byl postaven v závěru sedmdesátých let minulého století pro potřeby sjezdů Albánské strany práce a dalších společenských akcí. Architektem projektu byl příbuzný Envera Hodži, prvního tajemníka Albánské strany práce a vůdce Albánie, Klement Kolaneci. Kapacita budovy je něco málo přes dva tisíce lidí a v dnešní době slouží k festivalům, výstavám a jiným kulturním akcím.

Mezinárodní kulturní centrum Pjetër Arbnori

„Pyramida“, jak se budově přezdívá, byla slavnostně otevřena v roce 1988 jako muzeum odkazu již zmíněného albánského vůdce Envera Hodži. Po pádu komunismu se poměry změnily a budova začala chátra. Využita byla například jako základna NATO během války v Kosovu. V roce 2011 se schylovalo k jejímu zboření, ale na místo toho byla v roce 2017 renovována.

Mešita Namazgah

Mešita Namazgah neboli Velká Mešita v Tiraně je zatím rozestavenou mešitou v hlavním městě Albánie. Po dokončení bude ona stavba největší mešitou na Balkánském poloostrově. Mešita bude mít čtyři minarety, každou padesát metrů vysokou. Centrální kupole bude mít výšku třiceti metrů. V prvním patře mešity bude kulturní centrum a další zázemí. Mešita se staví na pozemku o rozloze deseti tisíc metrů čtverečních poblíž budovy albánského parlamentu a bude mít kapacitu až čtyř a půl tisíc lidí, kteří se v mešitě mohou najednou modlit.

Bunk´Art 2

Jedinečné muzeum albánských dějin uvnitř zachovalého jaderného krytu z období komunismu. Výstava začíná albánským dnem nezávislosti, který je 28. listopadu 1912 a pokračuje přes období fašismu až k pádu komunismu. Je možné zde vidět zbraně albánské armády a policie. Stejně tak špionážní zařízení, které používali kolaboranti ke špehování.

Fotogalerie