U příležitosti utkání 10. kola Synot ligy, ve kterém se na stadionu ve Štruncových sadech představí staronový účastník nejvyšší soutěže ze Zlína, připravil plzeňský klub další číslo oblíbeného zápasového magazínu Viktorián. V hlavní roli se představí záložník TomᚠKučera, který prozradí skrytý význam svých tetování, jak probíhal jeho boj s mononukleózou a rozpovídá se například také na téma, jaké to je trénovat pod vlastním otcem.

Začátky v Havlíčkově Brodě

Téměř uprostřed České republiky se 20. července 1991 narodil hráč, kterému bylo předurčeno stát se fotbalistou. Vždy k tomu měl ty nejlepší předpoklady. „Můj brácha, který je o pět let starší, hrál fotbal ještě dřív, než jsem začal já. Táta hrál jen na amatérské úrovni, ale dokud mohl, tak se aktivně věnoval fotbalu. Potom začal trénovat,“ potvrzuje TomᚠKučera, že byl od mala vychováván ke sportu. Aby také ne, vždy Tomášův otec Roman Kučera prošel jako trenér všemi mládežnickými kategoriemi Vysočiny Jihlava a v současnosti působí u prvního týmu jako asistent trenéra Bokši. V mládí trenérsky vedl i svého syna. „Táta mě přivedl na můj první trénink. Pamatuji si, že nám zapíchli do země tyčky a my hráli fotbal na dvě,“ vzpomíná Tomáš. „V mladších žácích mě začal trénovat, ale jako dítě jsem to úplně nevnímal. To přicházelo až později v dorostu,“ předbíhá Kučera, který fotbalově vyrůstal mezi současnými ligovými hráči. „V Brodě jsem hrál se Standou Teclem, následně v Jihlavě i s Honzou Kopicem nebo Matějem Vydrou. O rok starší byl Michal Rabušic nebo Gebre,“ vzpomíná Kůča.

Do Jihlavy na školu i za fotbalem

Základní vzdělání získával na škole v Havlíčkově Brodě. „Ve škole jsem neměl nikdy problémy. Neříkám, že jsem byl vzorný student, ale patřil jsem vždycky do lepšího průměru. Docela mi šly jazyky, myslím, že jsem talent na angličtinu. Ta mě bavila,“ říká. Ve věku mladších žáků přišel přesun do sportovní třídy v Jihlavě. „Šel jsem tam na druhý stupeň základní školy. V Brodě jsem měl jako dítě úplně všechno, takže dojíždět každý den pětadvacet kilometrů do Jihlavy se mi zezačátku úplně nechtělo. Pak jsem si už ale zvyknul a bylo to v pohodě,“ prozrazuje Kučera, který se stal součástí vyhlášeného jihlavského mládežnického systému. „V rámci kraje a širšího okolí se trenéři snažili monitorovat talentované hráče a následně je oslovovali s nabídkou působení v Jihlavě, což funguje dodnes,“ přibližuje Kučera situaci v Jihlavě, kam ho doprovodil i jeho otec. Nebyl mu ovšem jen morální podporou, v jihlavském klubu totiž profesně zakořenil. „Když jsem do Jihlavy přišel já, začal nᚠročník trénovat táta. V tu dobu jsem začal vnímat realitu toho, že můj táta je zároveň i trenér …“

Kompletní rozhovor s plzeňským středopolařem si všichni návštěvníci sobotního zápasu mohou přečíst na stránkách aktuálního vydání bulletinu Viktorián, který lze zakoupit u kolportérů u vstupů do Doosan Areny za 19 Kč. Magazín je slosovatelný, všichni fanoušci mohou soutěžit o ceny, které věnoval generální partner Viktorie Plzeň společnosti Doosan Škoda Power a plzeňský fanshop. „Vzhledem ke zvýšenému zájmu o zápasový magazín a zpětné vazbě od fanoušků jsme se rozhodli navýšit náklad Viktoriánu o 350 kusů. Věříme, že všichni zájemci o bulletin tak budou mít možnost zakoupit si jeho aktuální číslo,“ informuje tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár.