Viktoriánská devatenáctka hraje českou ligu dorostu a momentálně i skupinovou fázi mládežnické Ligy mistrů. Ještě před sezonou se mužstvo účastnilo tradičního letního Memoriálu Stanislava Štrunce, který pořádá Viktoria Plzeň a na němž se kromě Západočechů představily i věhlasné evropské celky. Viktoriáni na turnaji, který nakonec ovládla Žilina, obsadili třetí místo před Aston Villou a za skotskými Rangers.

Nejvíce rezonoval hned první zápas, v němž červenomodří vyzvali právě Aston Villu. Nejprve sice s celkem z Birminghamu prohrávali 0:1, ale pak se nadechli k fantastickému výkonu, který zajistil, že na světelné tabuli po závěrečném hvizdu svítilo skóre 5:2 pro Plzeň! Tyto tři body sice nakonec byly jediné, které naděje plzeňského fotbalu získaly, ale přesto pro ně turnaj byl nesmírně cennou zkušeností.

„Konfrontace s takovými týmy je pro kluky strašně důležitá. Kvalita soupeřů byla velmi vysoká a zápasy s nimi nám pomohly se zjištěním, na čem pracovat do budoucna,“ těšilo trenéra Ondřeje Šimla, jenž mužstvo převzal před touto sezonou po sportovnímu manažerovi mládeže FCVP Štěpánu Havránkovi.

Kromě ligy, v níž jsou momentálně na dělené třetí příčce s pětibodovou ztrátou na první Spartu, se mladí viktoriáni účastní i prestižní UEFA Youth League! Do ní se tým dostal automaticky po postupu A týmu do milionářské soutěže.

Pro Viktorku to je historicky třetí účast v mládežnické odnoži nejslavnější klubové soutěže světa. „Když jsem se dozvěděl, že Youth League budeme hrát, měl jsem radost, protože účastnit se takové soutěže je prostě super, na mládežnické úrovni je to vrchol,“ těší kouče Šimla. „Je to ohromná zkušenost pro celý úsek mládeže i naše hráče. Samozřejmě velký dík patří hráčům z áčka a všem co se podíleli na postupu do dospělé Ligy mistrů! Barcelona, Bayern a Inter… K tomu není co dodat!“

Ve „skupině smrti“, kterou sdílejí s A týmem se mužstvu bohužel zatím nedaří. Nejdříve na stadionu Johana Cruyffa podlehlo nesmírně silné Barceloně 0:3. „Hráli jsme s opravdu silným soupeřem, se kterým jsme se ještě nikdy nesetkali. Mají ohromnou individuální kvalitu. Nasazení a pracovitost, to tam od našich kluků bylo, ale proti takovému týmu to nestačilo,“ zhodnotil zápas Šiml. „Pro nás je to obrovská škola, protože to, co jsme dneska viděli, tak to v Čechách není. Je to něco neskutečného. Jak drží balon, jejich pohyb na hřišti… Neskutečná úroveň!“ vyzdvihl úroveň barcelonského dorostu útočník Robert Aubrecht.

O týden později červenomodří stejným poměrem prohráli s Interem Milan. Všechny tři branky padly během smolné čtyřminutovky v prvním poločase. „Jsme zklamaní, chtěli jsme uhrát lepší výsledek, což se nám nepodařilo, kvůli čtyřminutovému selhání v prvním poločase, Inter se dostal do třígólového náskoku a pak se to těžko dohánělo, na kluky padla deka,“ řekl 36letý trenér. „Určitě to byl méně kvalitní soupeř, než Barcelona, ale pořád je to hodně vysoký level,“ uzavřel.

V dalším kole Šimlův tým v Mnichově narazí na mladíky slavného Bayernu Mnichov. Duel se hraje 4. října ve dvouapůltisícovém stadionu v FC Bayern Campus.



Duel s Barcelonou v areálu slavné La Masie byl pro hráče životním zážitkem.



Tým před utkáním s Interem Milán.


Stálý trenérský tým U19:

Hlavní trenér Ondřej Šiml

„S fotbalem jsem začal v šesti letech v TJ Sokol Plasy a o čtyři roky později jsem přešel do Plzně, kde jsem působil do svých 22 let. Následovalo angažmá v druholigových Blšanech, odkud jsem po roce přestoupil do Dukly Praha, kde jsem si zahrál druhou i první ligu. Zde jsem působil 3,5 roku a pak jsem ještě prošel Bohemkou a Táborskem. Trénování se věnuju sedmým rokem, ve Viktorce jsem prošel od kategorie U14 postupně až do U19. Cítím se tu jako doma a chtěl bych zde bojovat jen o ty nejvyšší příčky a zároveň zlepšovat jak hráče, tak sebe jako trenéra.“


Asistent trenéra Radek Schveinert

„Pocházím ze Skalné a od 14 let jsem působil v RH Cheb. Poté jsem odešel do tehdejší Škody Plzeň, kam si mě vytáhl pan Žaloudek. Tam jsem prošel dorostem, béčkem a pak začal trénovat v áčku po boku legend jako byl Sloup, Paul nebo Kopřiva, to pro mě byla obrovská škola. Následně jsem znovu hrál za B tým za trenéra Myslivečka, s nímž jsme postoupili do divize. Na vojně jsem si zahrál za Duklu Tachov, sedm let jsem strávil v Rakovníku, následoval Mělník a poté Rokycany, kde jsem začínal s trénováním. Pak jsem přešel do Viktorky, kde mi rukama prošli hráči jako Darida, Sladký nebo Krmenčík. Působím tu už více než 14 let. Momentálně vedle trénování působím ve funkci vedoucího tréninkového areálu v Luční. Zde jsem zažil první Youth League, byl to nádherný zážitek a proto jsem se moc těšil na další ročník!“


Asistent trenéra Robert Vágner

„S fotbalem jsem začínal na již neexistující Lokomotivě. Pak jsem přešel na na sportovní 33. ZŠ na Skvrňanech. V A týmu Plzně jsem začal v roce 1991 a v roce 1995 přišel přestup do Slavie. Potom následovalo Maďarsko, Německo, kde jsem byl dva roky a pak se vrátil na rok opět do Maďarska. Po sezoně ve Ferencvarosi jsem se vrátil na rok do Viktorie, kde jsem bohužel vydržel jenom rok, i když jsem myslel, že se vracím na stálo. Pak jsem přestoupil na rok do Řecka. Co se týká pracovní kariéry, již 6 let pracuji ve firmě SAFEROAD, která se zabývá dopravním značením. Před sedmi lety jsem vystudoval UEFA A licenci. Vztah k Viktorce mám samozřejmě velice kladný, protože jsem rozený Plzeňák a na Plzeň nedám dopustit. Přeji Viktorce jen samá vítězství a stále plný stadion. Co se týká cílů, chtěl bych pro Viktorku pracovat co možná nejdéle a podílet se na výchově potencionálních hráčů pro A tým.“


Trenér brankářů Petr Bolek

S fotbalem začínal v Baníku Ostrava a poté postupně prošel Libercem, Hlučínem, Slováckem, Zlatými Moravcemi, Kasimpaşou a Senicou. V létě 2012 přestoupil do Viktorie Plzeň, kde podepsal tříletou smlouvu a hned získal titul. V klubu nakonec působil až do roku 2018 a získal v něm celkem 4 tituly a zažil pou Viktorky evropskými poháry. Profesionální kariéru zakončil v Karviné, odkud zamířil do Tatranu Třemošná. Momentálně působí v roli trenéra brankářů u B týmu a u našich dalších mládežnických celků.


Devatenáctku ale přímo na Youth League vede rozsáhlejší trenérský tým. Tvoří ho trenér U17 David Vaněček, trenér béčka Josef Parlásek, sportovní manažer mládeže Viktorie Plzeň Štěpán Havránek, šéftrenér přípravek Jaroslav Kovařík, vedoucí mužstva Pavel Vacek a stále trenérské trio Šiml–Schveinert–Bolek.