Zápas století – tak by se dalo nazvat z hlediska plzeňského fotbalu blížící se utkání mezi Viktorií a Realem Madrid. Plzeňská Viktorka má za sebou v historii mnoho těžkých zápasů se zajímavými soupeři, nadcházející duel Ligy mistrů proti Realu Madrid ale ční nade všemi, říká Pavel Hochman, dlouholetý kronikář klubu a fanoušek plzeňského fotbalu.

V čem se tedy zápas proti španělskému gigantovi vyjímá oproti jiným slavným soupeřům z posledních let? „Zaprvé se Viktoria dosud nikdy s tímto slavným klubem nestřetla. Hrála sice s několika španělskými kluby na historickém zájezdu na rozhraní let 1923–1924 (Union Iron 1:3, SC Sabadell 1:1, RC Sandanter 2:1, Atlético Madrid 5:1, Racing Madrid 2:0, FC Sevilla 3:0, 5:1), ale Real Madrid mezi nimi nebyl. Důležitý je také fakt, že se s Realem Madrid hraje v Plzni, zatímco s Barcelonou a AC Milán se hrálo v pražském Edenu. Nejdůležitější je ale skutečnost, že Real Madrid svou vlastní historií a úspěchy je nejúspěšnějším a nejslavnějším fotbalovým klubem na světě,“ připomíná Hochman.

Viktoria ale nepíše svou historii jen v tomto desetiletí, velcí soupeři zavítali do Plzně i v průběhu 20. století. V roce 1935 se v Luční ulici představil před 18 000 diváky Juventus Turín. „Středoevropský pohár tehdy byl největší evropskou soutěží. Juventus byl navíc mistrem Itálie, která rok předtím vyhrála Mistrovství světa, když porazila ve finále Československo,“ uvádí Pavel Hochman do souvislostí kvalitu tehdejšího soupeře Viktorie. Tým vedený Jindřichem Protivou ale doma uhrál cennou remízu 3:3 a sahal i po výhře.


Společná fotografie s fotbalisty Juventusu při vzájemném utkání v roce 1935.

Dalším velkým zápasem je bezesporu také utkání s Bayernem Mnichov v Poháru vítězů pohárů v roce 1971. „Los byl nemilosrdný, určil Škodovce Bayern Mnichov. O první zápas v Plzni byl obrovský zájem, jenom z Bavorska přišlo na 6 000 žádostí o vstupenky. Nakonec se v hledišti tísnilo 30 000 diváků,“ vzpomíná Hochman. Druholigová Škoda tenkrát doma dokázala s hvězdami nabitým soupeřem bojovat o body až do konce, kdy nakonec těsně podlehla 0:1.

Jaké byly tehdejší rozdíly v možnostech obou klubů? „Finanční rozpočty i ekonomické možnosti byly už tehdy velice rozdílné. Za Juventus v roce 1935 nastoupilo několik hráčů získaných v zahraničí. Třeba Argentinec Monti, který získal italské občanství a svou novou vlast i reprezentoval. Přestože Viktoria byla profesionálním klubem, neměla ani zdaleka takové možnosti. Klub se většinou potýkal s nedostatkem peněz, by ho podporovali plzeňští podnikatelé a obchodníci,“ poodhaluje Hochman tehdejší poměry na fotbalové mapě.

Plakát zvoucí fanoušky na zápas s Bayernem Mnichov v roce 1971.

„Srovnávat Bayern a Škodu z roku 1971 snad ani nelze. Bayern byl profesionální kolos finančně zabezpečený po všech stránkách, mohl si koupit každého hráče, cena nehrála roli. A Škodovka? Podpora podniku stačila jen tak tak na přežití a někdy i na nějakou tu posilu. Výhradně však z Čech a Slovenska. Ze zahraničí se přestupovat nedalo a přestupy mezi tuzemskými kluby byly rovněž složité. I proto byl výkon plzeňského mužstva v domácím utkání s Bayernem doslova hrdinským činem,“ dodává klubový kronikář ke druhému zmíněnému utkání.

Výjimečné zápasy s výjimečnými soupeři – a kde si mezi těmi stojí Real Madrid a nadcházející utkání? „Fanoušci ve Štruncových sadech uvidí ve středu 7. listopadu 2018 nejslavnější mužstvo světové klubové historie,“ říká Pavel Hochman. „Sice nemá v posledních týdnech nejlepší formu, ale osobně jsem přesvědčen, že je jen otázkou času, kdy se Real Madrid vrátí ke svým nejlepším výkonům,“ dodává. „Historie tohoto klubu, dávná i ta současná jasně říká: Real Madrid je nejlepší klub na světě. Měli bychom si z historického pohledu skutečnosti, že uvidíme tento fotbalový gigant a fenomén na vlastní oči, velmi vážit! Nemusí se už nikdy opakovat…“