24. 4. 2016    Zápas

O krok blíž společnému snu. Viktoria porazila Spartu 3:0!

FC Viktoria Plzeň

26. kolo / Neděle 24. 4. 2016, 20:00 / Generali Arena

26. kolo / Neděle 24. 4. 2016, 20:00
Generali Arena

AC Sparta Praha

0:3

(0:1)

FC Viktoria Plzeň

11. Vaněk (pen.)
84. Krmenčík
90. Krmenčík

sestavy

AC Sparta Praha

Bičík – Konaté, Brabec, Costa, Jiráček (61. Matějovský) – Dočkal, Vácha (46. Mareček), Lafata, Frýdek, Krejčí – Juliš

FC Viktoria Plzeň

Kozáčik – Hubník, Hejda, Baránek, Limberský – Petržela (67. Kopic), Vaněk, Kolář (89. Rajtoral), Hrošovský, Kovařík – Ďuriš (78. Krmenčík)

statistiky

Branky: 11. Vaněk (pen.), 84. a 90. Krmenčík, ŽK: Frýdek, Lafata – Kolář, Petržela, Rozhodčí: Zelinka – Paták, Caletka

Diváci: 18 371

Úderem dvacáté hodiny večerní začalo v neděli 24. dubna na pražské Letné očekávané utkání mezi domácí Spartou Praha a Viktorií Plzeň. Do týmu obhájce prvenství se nečekaně vrátil uzdravený Michal Ďuriš.

První velkou šanci zápasu si ve třetí minutě utkání připsal Ondřej Vaněk, koníčkem ale brankáře Bičíka nepřekonal. V úvodu utkání se plzeňským hráčům dařilo sbírat odražené míče. Jeden takový byl také na začátku akce z desáté minuty, kdy Kolář potáhl balón po levé straně hřiště a Kovaříkův tečovaný centr doputoval až k Milanu Petrželovi. Toho při zpracování v pokutovém území podrazil Petr Jiráček a sudí Zelinka nařídil pokutový kop. Ondřej Vaněk prolomil plzeňské penaltové prokletí střelou k pravé tyči a otevřel skóre – 1:0! Nedlouho poté bylo horko i před Kozáčikovou brankou, ale hráči Sparty ani nadvakrát míč za jeho záda neprotlačili. V 16. minutě vyškrábl Hejdovu hlavičku David Bičík konečky prstů.

Vyostřené tempo zápasu se v prostřední části poločasu uklidnilo a k vidění byly pouze náznaky šancí. To platilo až do 26. minuty, kdy rozhodčí přisoudil penaltu i Letenským. K míči se postavil Dočkal, avšak z deseti metrů zcela překopl plzeňskou bránu. Ve dvaatřicáté minutě postupoval na sparanskou bránu Daniel Kolář, jenž se pokoušel překvapivým pasem připravit šanci Michalu Ďurišovi, plzeňskému útočníkovi ale chyběly k míči dva metry. Co se nepovedlo před jednou bránou, dopadlo zdárně před plzeňskou svatyní. Konaté se prokličkoval až do šance, kterou zakončil hlavou Krejčí. Jeho branka ale nemohla být pro ofsajd uznána.

Ve 39. minutě provětral gólmana domácích po rychlém protiútoku Milan Petržela, ale Bičík stejně jako o dvě minuty později proti Kolářově pokusu svůj tým podržel. Domácí se v závěru utkání tlačili do plzeňského vápna, ale k bezprostřednímu ohrožení Kozáčikova čistého konta se nedostali. Do kabin se tak šlo za jednogólového vedení Viktorie Plzeň.

Do druhého poločasu se domácí Sparta snažila nastoupit aktivně. Její rozmachy na útočné polovině zastavovali viktoriáni i za cenu nedovolených zákroků, žlutou kartu uviděl v 52. minutě Daniel Kolář. Hra se po čtvrthodině, ve které se Sparta tlačila do plzeňského vápna, odehrávala spíše kolem poloviny hřiště. Zlom přišel v 65. minutě, kdy vzruch před branku Viktorie přinesl nejdříve střídající Matějovský a po rohovém kopu i Lafata. Zůstalo ovšem pouze u šancí, které se neblížily gólovému vyústění.

V 67. minutě přišel čas na první střídání Viktorie Plzeň. Na hřiště přišel Jan Kopic, jenž nahradil Milana Petrželu. Ten si ještě za svůj pomalý odchod z hrací plochy vykoledoval žluté napomenutí. V končící 71. minutě se vyznamenal Matúš Kozáčik. Nejdřív reflexivně vyrazil Julišův pokus z bezprostřední blízkosti, následně udržel v nelehké situaci míč v rukavicích a nadále tak držel čisté konto. Další nepříjemný útok sparty přišel v 78. minutě, kdy Krejčímu nevyšla střela zcela podle představ. Míč ale doputoval pouze k útočníku Lafatovi, který s míčem zasáhl bolestivě i Matúše Kozáčika.

Na závěrečnou čtvrthodinu se na hřiště podíval i druhý z rekonvalescentů plzeňského týmu. Michala Ďuriše vystřídal v 78. minutě Michael Krmenčík. A byl to právě mladý plzeňský útočník, který v 84. minutě utekl sparanské obraně a tváří v tvář Bičíkovi si počínal jako zkušený mazák. Z plného běhu narýsoval přesný oblouček, se kterým brankář Sparty nemohl nic dělat – 2:0! V úplném závěru zápasu odešel ze hřiště Daniel Kolář a na poslední okamžiky vyběhl František Rajtoral.

Závěr pojali viktoriáni v exhibičním duchu. Jan Kovařík vyslal do dalšího samostatného úniku Krmenčíka, jenž znovu zachoval klidnou hlavu a podruhé přeloboval Bičíka - 3:0! Stejným poměrem zápas i skončil a viktoriáni se tak mohli radovat z patnácté ligové výhry v řadě a zároveň z navýšení bodového náskoku na čele Synot ligy na fantastických jedenáct bodů!

Související články