Začátek nové sezony se blíží a dnes na tiskové konferenci odpovídali na dotazy novinářů trenér Viktorie Miroslav Koubek a kapitán týmu LukᚠHejda. Přečtěte si, co vše dnes v tiskovém středisku Doosan Areny zaznělo.

Pane trenére, jak byste shrnul letní přípravu?

„Letní příprava byla pětitýdenní.14 dní objem, 14 dní ladění a teď závěrečná příprava na Teplice a vstup do pohárů. Takže jednoduchý scénář a konstrukce přípravy.”

Ze sedmi zápasů jste šestkrát vyhráli a jen jednou remizovali. Je to výhoda?

„Určitě je lepší vyhrávat v přípravě než prohrávat, pak je větší chu do té přípravy. Příznivé výsledky nám neublížili, na druhou stranu to nepřeceňuju, ani nepodceňuji. Byli to nároční soupeři, v Rakousku zahraniční soupeři z dobrých soutěží. Ostré zápasy jsou něco jiného. Tady hrají dvě jedenáctky často ve vesnickém prostředí a atmosféra ligového nebo pohárového utkání je úplně jiná. Je příjemné, když se v přípravě daří, ale teď to můžeme všechno hodit do koše a začínáme znovu.”

Jaké jsou cíle do sezony?

„Chci, abychom hráli dobrý fotbal, který se bude lidem líbit. Sportovní cíle se nedají nikdy striktně naplánovat. Určitě povinností Viktorie Plzeň je dosahovat umístění zajišující evropské poháry.”

V kádr je poměrně široký. Máte v plánu ho zužovat?

„O zužování kádru jsme zatím nediskutovali, jsem vždy radši, když mám z čeho vybírat. Souvisí to s účastí ve třech soutěžích, takže počet hráčů je tak akorát. Když se bude dařit je to potom kvapík a nemůže vám to uhrát 11 nebo 16 hráčů, potřebujete jich víc.”

Jakým fotbalem se bude Viktoria prezentovat v novém ročníku?

„Pokusili jsme se s kolegy do mužstva vnést jiný způsob hry. Hru více zintenzivnit a maličko to vysunout výš a více pressingového a přepínacího obrazu.”

Na pozici útočníka máte několik variant. Je to podle Vás výhoda?

„V útočné fázi máme velkou kvalitu, disponujeme s útočníky s reprezentační zkušeností. Máme z čeho vybírat, což beru jako velkou výhodu. Rozhodovat bude soupeř, forma a zdravotní stav.”

Hodláte tým na některých postech ještě posílit?

„V současné době nejednáme o dalším posílení našeho kádru, ovšem ve fotbale nikdy nevíte. Stát se může cokoliv. V obraně máme kvalitní a zkušené hráče, jakými jsou LukᚠHejda, Radim Řezník a další. Výborný je Honza Paluska nebo Robin Hranáč.”

Připravujete se už na dvojutkání proti FC Drita?

„Teď nás čeká start ligy a pak máme dostatek času poskytnout mužstvu dostatek informací o Dritě. Už jsem je viděl hrát, je to mužstvo organizované a hraje na brejky. Překvapila mě pečlivá organizace defenzivy, která je fakt dobrá.”

Jak na Teplice?

„Teplice jsou dobře vedené mužstvo, budou určitě připraveni. Budeme hrát svoji hru a budeme se snažit je přehrát. Doma jsou Teplice velice nepříjemní a my to víme.”


Lukáši, jaká byla pro tebe letní příprava?

„Za mě příprava náročná a pro mě osobně první týden trošku krizový. Zvládl jsem to ve zdraví a potom jsme přešli na herní věci, takže jsme to ladili a myslím, že v Rakousku jsme to vyladili dobře a těšíme se na novou sezonu.”

Mᚠnějaké osobní cíle do sezony?

„Zajímá mě hlavně tým, ale nerad bych končil sezonu, aniž bych nedal branku, takže bych chtěl dát 1-2 góly.”

Vyhovuje ti varianta "anglického týdne", tudíž dvě utkání v týdnu?

„Evropu chceme hrát, víme, co to obnáší, že ty zápasy jdou rychle za sebou a hraje se úplně jinak, když je těch zápasů hodně a síla tady je, abychom to zvládli.”

V přípravě jste jako obránci hráli hodně vysoko. Jak to vnímáte?

„Hrajeme výš, ale nebudeme zapomínat na zabezpečenou obranu, mě tenhle styl nevadí. „Na tréninku jsem z obrany hrál se všemi a všichni jsou kvalitní, ale pokud bych měl někoho vyzdvihnout je to Honza Paluska, z kterého jsem byl hodně nadšený. U něj vidím velkou budoucnost.”

Zabývali jste se hrou Drity?

„Na Dritu jsme se ještě nesoustředili, zatím jsme se soustředili jen na soupeře na soustředění. Drita přijde až po Teplicích a nechceme předbíhat.”