Už se to blíží! Po zisku šestého mistrovského titulu má Viktoria jako jediný český zástupce možnost zabojovat o základní skupinu Ligy mistrů. Los druhého předkola proběhne ve středu 15. června ve 12 hodin a již známe možné soupeře. Pojďme si krátce představit všechny týmy, na které mohou červenomodří narazit.

Ballkani / Žalgiris Vilnius

Klub s přezdívkou Gabriels sídlí ve městě Suva Reka v Kosovu. Hraje kosovskou fotbalovou Superligu, ve které v předešlém ročníku slavil mistrovský titul. Své domácí zápasy hraje Ballkani na Městském stadionu Suva Reka, který disponuje kapacitou 1 500 diváků. V uplynulé sezoně dosáhl kosovský šampion svého historicky největšího úspěchu, když dokázal poprvé ve své historii vyhrát mistrovský titul.

FK Žalgiris Vilnius je litevským mistrem z hlavního města baltského státu, jehož klubovými barvami jsou zelená a bílá. Domácí zápasy hraje na LFF Stadionas pro 5067 diváků. Název klubu pochází ze slov „žalia giria“ („zelený les“) a odkazuje k vítězství Litevců v bitvě u Grunwaldu 15. července 1410. Žalgiris je obhájcem litevského titulu, který je zároveň pravidelným účastníkem předkol evropských pohárů. Zelenobílí jsou devítinásobnými litevskými mistry, dvanáctinásobnými vítězi poháru, sedminásobnými držiteli superpoháru.

HJK Helsinki / RFS

Finský mistr z hlavního města je s celkem 31 mistrovskými tituly nejúspěšnějším finským fotbalovým klubem. Byl založen v roce 1907 a od roku 2000 hraje své domácí zápasy na stadionu Bolt Arena s kapacitou 10 770 diváků. HJK je jediným finským klubem, který se zúčastnil skupinové fáze Ligy mistrů UEFA. V roce 1998 porazil v play-off Méty a zajistil si tak účast v nejprestižnější klubové soutěži pro následující sezónu. Helsinki se v následujících sezonách zúčastnili také skupinové části Evropské ligy UEFA (2014/2015) a Evropské konferenční ligy UEFA v uplynulé sezoně. Při obou těchto účastech ve skupině se HJK umístili na třetím místě.

FK RFS je lotyšský mistr sídlící v Rize. Do první ligy postoupil v roce 2016, když Skonto FC nezískalo licenci. V roce 2018 se rižský celek poprvé kvalifikoval do kvalifikace Evropské ligy UEFA. O rok později dosáhl svého historicky prvního triumfu v Lotyšském poháru a v loňské sezoně se stal lotyšským mistrem, čímž přepsal klubovou historii, jelikož vybojoval mistrovský pohár vůbec poprvé. V posledních čtyřech sezonách byl tým z hlavního lotyšského města pravidelným účastníkem evropských předkol, do bojů o Ligu mistrů však vstupuje vůbec poprvé.

The New Saints / Linfield

Velššký mistr je plzeňskému klubu již známý, když na Viktorii narazil v uplynulé sezoně v rámci předkola Evropské konferenční ligy. Viktoria tehdy stála po penaltovém rozstřelu na straně vítězů. „Noví svatí“ vznikli v roce 2003 sloučením více klubů, hrají své zápasy na stadionu v Oswestry a jejich barvami jsou zelená a bílá. Na svůj čtrnáctý ligový titul dosáhl celek z Britského ostrova po dvou sezonách čekání a rovn잠patří k obvyklým týmům v předkolech evropských pohárů, jelikož o ně bojují již 22 sezon v řadě. Na svůj premiérový postup do skupinové fáze však velšský celek zatím stále čeká.

Linfield FC sídlí v jižní části hlavního města Severního Irska Belfastu. Byl založen v roce 1886 dělníky ze společnosti Linfield Mill a je čtvrtým nejstarším klubem na irském ostrově. Již od roku 1905 je jeho domovským stadionem Windsor Park, který je zároveň domovem severoirské reprezentace a největším fotbalovým svatostánkem v celém Severním Irsku. Na odznaku klubu je vyobrazen hrad Windsor, což odkazuje na stejnojmenný název stadionu. Tým, jemuž se přezdívá The Blues, vede bývalý severoirský internacionál a rekordní střelec země David Healy. Linfield drží světový rekord v počtu ligových titulů, kterých vybojoval již 56. V sezoně 1921/1922 dokončil bezprecedentní čistý zisk všech sedmi možných trofejí - doposud se jedná o jediný zaznamenaný případ, kdy se ve světovém fotbale podařilo jednomu týmu získat takovýto počet prvenství. Na evropskou trofej však celek z Belfastu stále čeká. Jeho nejlepším umístěním bylo čtvrtfinále evropského poháru v letech 1966-1967. V předkolech evropských pohárů se „Modří“ objevují s pravidelností, avšak v posledních desítkách let, stejně jako jejich soupeř TNS, stále čekají na účast ve skupinové fázi.