12. 7. 2011    Zápas

Viktoria sestřelila Pjunik

FC Viktoria Plzeň

2. předkolo / Úterý 12. 7. 2011, 17:00 / Republican Stadium

2. předkolo / Úterý 12. 7. 2011, 17:00
Republican Stadium

FC Pjunik Jerevan

0:4

(0:3)

FC Viktoria Plzeň

7. Bakoš
28. Horváth (pen.)
40. Bakoš (pen.)
73. Kolář

sestavy

FC Pjunik Jerevan

Izraeljan – Hovsepjan, Harojan, Jedigarjan, Juspašjan – Aleksanjan (46. Manojan), Malakjan, Kamo Hovhannisjan (43. Gagik Pogosjan), Voskanjan – Ghukas Pogosjan (68. Minasjan), Hovhannes Hovhannisjan

FC Viktoria Plzeň

Pavlík – Rajtoral, Čišovský, Bystroň (70. Ševinský), Jiráček – Horváth, Trapp – Petržela (83. Fillo), Kolář, Pilař (75. Ďuriš) – Bakoš

statistiky

Branky: 7. M. Bakoš, 28. P. Horváth (pen.), 40. M. Bakoš (pen.), 73. D. Kolář, ŽK: Hovhannes Hovhannisjan, Manojan, Rozhodčí: Lerjeus – Wärnmark, Hallber (všichni Švédsko)

Diváci: 4000

V úterý večer si poprvé v historii fotbalisté Viktorky poslechli chorál Ligy mistrů přímo na hřišti. V Jerevanu, kde odehráli utkání proti tamnímu Pjuniku, nastoupili v předkole nejprestižnější evropské pohárové soutěže. Trenér Vrba se v dnešním duelu musel obejít bez Davida Limberského, pykajícího za červenou kartu, kterou uviděl v utkání na půdě Besiktase v loňském ročníku.

Už v úvodní minutě zápasu zahrozil soupeř Viktorie. První střelu si připsal Edgar Malakyan, ale Roman Pavlík v plzeňské brance byl na místě. V následujících minutách ostřelovali viktoriáni branku Karena Israelyana o sto šest. Nejprve přinutil k zákroku brankáře Pyuniku Milan Petržela, o pár chvil později poslal rychlonohý záložník Viktorky balon nad břevno. Do stejných míst zacílil po přihrávce Václava Pilaře v šesté minutě také Daniel Kolář. O minutu později posunul Kolář míč na aktivně hrajícího Petrželu, který ho vzápětí odcentroval do vápna Pyuniku. V šestnáctce jerevanského celku se pohyboval důrazný Marek Bakoš, který se probojoval k zakončení hlavou, rozvlnil sí za zády Israelyana a poslal Viktorku do vedení. Po čtvrthodině hry se dostal do příležitosti další novic v plzeňském dresu, Marián Čišovský. Po centru Horvátha však poslal míč hlavou mimo branku. Ve dvacáté minutě napřáhl ke střele Petr Trapp, ale přestřelil. Vzápětí se v jasné gólové šanci objevil střelec úvodní branky zápasu Bakoš, který běžel sám na gólmana Pyuniku. Tváří tvář Israelyanovi ale neuspěl. V pětadvacáté minutě zahrozil Pyunik. Zakončoval osmatřicetiletý Sargis Hovsepyan, míč ale poslal nad branku. Premiérový zásah v plzeňském dresu si chtěl určitě připsat Pilař. Jeho střelecký pokus ale zastavil mladý brankář domácích. Vzápětí dostala Viktorka výhodu zahrání pokutového kopu za ruku jednoho z beků Pyuniku. Ve 28. minutě se k míči na značce desítky postavil Pavel Horváth, bez problémů proměnil a navýšil vedení Západočechů na dvoubrankové. O deset minut později ukázal na penaltu švédský sudí podruhé, když byl ve vápně nedovoleně zastaven stoper Čišovský. Tentokrát se stal exekutorem krajan faulovaného Bakoš, precizně proměnil a Viktorka pět minut před koncem poloviny utkání vedla již o tři branky.

Do druhého poločasu vstoupili viktoriáni určitě vlažněji než do půle první. Po sedmi minutách hry se mohl do střelecké listiny zapsat Daniel Kolář, ale jeho hlavička skončila jen těsně vedle tyče Pyuniku. V další velké příležitosti se tři minuty nato objevil Pilař, ale ani tentokrát nenašel recept na Israelyana. V akci byl ale také Roman Pavlík, který musel zasáhnout proti střele Arthura Yuspashyana. V následných minutách utkání bylo k vidění několik střeleckých pokusů na obou stranách hřiště, ale žádný z nich nemohl změnit skóre 3:0 pro Viktorii. To však neplatilo o hlavičce Daniela Koláře po Horváthově centru. Pětadvacetiletý záložník Viktorky přidal do sítě Pyuniku už čtvrtou branku. Deset minut před koncem zápasu se v první vážnější šanci v utkání objevili domácí hráči. Gólman Viktorky Pavlík se pouze ohlédl, kam šla střela Minasyana. Naštěstí ji zastavila tyč plzeňské svatyně. Utkání se poté dohrálo v poklidném tempu.

Viktorka tak vstoupila do bojů o Ligu mistrů tím nejlepším možným způsobem. Odveta je na programu ve Štruncových sadech za týden.

Sestřih