Podzimní část sezony je pro všechny naše týmy dohraná a my tak pro vás máme postupné shrnutí a hodnocení jednotlivých mládežnických týmů. Dnešní článek se věnuje kategorii U13, která po první polovině ročníku vede ligu žáků.

„S kolegy jsme vyhodnotili podzim jako docela povedený,“ říká skromně trenér Josef Šneberger. „Kluky fotbal baví, dávají hodně gólů, daří se nám zlepšovat, posouvat se a pohled na tabulku nám dává chu do další práce.“

Jeho tým se aktuálně zcela zaslouženě nachází na samém vrcholu tabulky. Ze třinácti utkání si viktoriáni odnesli jen jednu prohru a zbytek vyhráli. A většinou zcela drtivě. Vždy zatím svým soupeřům nastříleli 145 branek, což z nich s průměrně 11 vstřelenými góly na zápas činí nejproduktivnější celek soutěže.

„Chceme hrát odvážně, aktivně v obranné i útočné fázi. Zaměřujeme se na tempo a rychlost hry. Jsme rádi, když hodně zakončujeme a soupeře přestřílíme. To víme, že kluky baví a samozřejmě i diváky,“ vysvětluje Šneberger.


Kouč Šneberger se svými svěřenci v areálu 33. ZŠ.

A co jsou podle něj největší přednosti mužstva? „Vyváženost všech řad, velká chu zakončovat a veliká rychlost Kuby Kovaříka,“ chválí s 31 brankami nejlepšího kanonýra soutěže. Nezaostává ale ani jeho parák Jakub Hoblík, jenž sí soupeřů rozvlnil dvacetkrát.

Jeho tým si i díky jejich výkonům připsal jen jednu jedinou prohru. S jihočeským Pískem prohráli 5:6, k čemuž se ale vůbec neschylovalo. „Poučné je, že jsme ještě v 87. minutě vedli 5:2, ale i tak jsme odcházeli v 90. minutě s hlavami dole. Soupeř ukázal, co také chceme mít – a to je víra a koncentrace do úplného konce. Z hlediska učení prostě paráda!“ vyzdvihuje zkušený kouč pozitivní přínos prohry.


Viktoria Plzeň U13 - FK Písek 6:5 (0:3)
Střelci: 42. Čadek Tobiáš, 64. Pokorný Adam, 87. Luka Lukᚠ(pen.), 88. Luka Lukáš, 90. Sedlák Šimon (vl.), 90. Červený Matěj - 5. Kyklhorn Jan, 21. Kovařík Jakub, 30. Kovařík Jakub, 69. Vondryska Dominik, 85. Kovařík Jakub


Podobně těžké byly i zápasy se Spartou (2:0 po první půli a nakonec 3:2) a s Českými Budějovicemi (zápas skončil 5:1 pro FCVP, rozhodující branky ale padly až v závěrečné desetiminutovce), ty ale viktoriáni zvládli dotáhnout do vítězného konce. „Jednalo se o nejt잚í zápasy, které ale nakonec byly i příjemné, protože skončily vítězně,“ ohlíží se Šneberger.


SKP České Budějovice U13 - Viktoria Plzeň U13 1:5 (0:1)
Střelci: 77. Kubát Václav - 5. Hoblík Jakub, 75. Běhounek Vladimír, 80. Hoblík Jakub, 85. Hoblík Jakub, 89. Smeták Max


Sparta Praha U13 - Viktoria Plzeň U13 2:3 (0:2)
Střelci: 48. Holinka Oskar, 57. Šimeček Oliver - 27. Míka David, 31. Matoušek Daniel, 90. Hoblík Jakub


I přestože červenomodří vedou ligu, je stále co zlepšovat. „Už pracujeme a dále i budeme na zlepšení dovedností – individuálních i týmových – které jsou potřeba k větší kontrole hry. Zápasy jara budou bezvadnou zpětnou vazbou, protože bude mezi sebou hrát prvních šest týmů. Žádné utkání nebude lehké,“ uzavírá.