Ne každému fotbalistovi v české lize se podaří zahrát si evropské poháry. Útočník Viktorie Plzeň TomᚠPoznar to štěstí má. Upozornil na sebe výbornými výkony v dresu Zlína, což mu pomohlo k angažmá ve Viktorii Plzeň. Osmadvacetiletý vytáhlý forvard přišel do Plzně před měsícem a už si zahrál v dresu Viktorie proti slavnému AS Řím, Austrii Vídeň a těší se na utkání s Astrou Giorgiu.


Do Plzně jste přišel v reprezentační přestávce, teď je tady další pauza. Jak rychle vám týdny mezi tím uběhly a co všechno jste stačil v novém klubu vstřebat?
Utíká to, jsem v Plzni už měsíc. A musím říci, že byl velice náročný, neměl jsem kromě fotbalu skoro žádný čas na další věci. 

Překvapilo vás něco?

Doslova vykulený jsem byl ze zázemí ve Viktorii. Je vidět, že se tady dobře pracuje. Peníze, které se v evropských pohárech vydělaly, se investovaly zpátky do klubu. Přišel jsem ze skromného klubu a o to více si tady všeho vážím.

Jaký je vᚠzatím nejsilnější zážitek v novém angažmá?
V každém případě oba zápasy Evropské ligy – doma s AS Řím a ve Vídni s Austrií. To jsou pro mne zážitky na celý život. Moc se mi zamlouvají ve Viktorce i tréninkový jednotky, jsem po této stránce velice spokojen.

Už jste si stačil alespoň trochu prohlédnout Plzeň. Jak se vám město líbí?
Hodně se mi líbí centrum Plzně, často tam chodím a užívám si to. Věřím, že ta nejlepší místa v Plzni a okolí mě ještě čekají. Až bude trochu více času, rád je navštívím. Už teď ale mohu říci, že Plzeň je velmi pěkné místo pro život.

Proti AS Řím jste poprvé v kariéře alespoň na pár minut naskočil do utkání Evropské ligy – a to ještě proti slavnému velkoklubu. Jaké pocity to ve vás zanechalo?

Byl jsem šastný, že jsem se alespoň na pár minut dostal na hřiště. Zahrát si proti takovým fotbalistům, jakými jsou Totti, Džeko nebo Perotti, to je velká nádhera.

V dalším zápase Evropské ligy ve Vídni proti Austrii jste dostal mnohem větší prostor, odehrál jste celý zápas. Splnila vaše premiéra na evropské scéně na hřišti soupeře vaše očekávání?
Já se do Vídně hodně těšil zvláště poté, co jsem měl indície, že nastoupím. Trenér mě na to připravoval, abych si to užil, o to více v přípravě makal pro tým a hrál svůj fotbal, který umím. Ze začátku zápasu jsem nebyl spokojen, dokonce jsem si říkal, co tady pohledávám. Tempo bylo velmi rychlé, sotva jsem dostal míč, už u mě byl soupeř a pokopal mě. Jak ale běžel čas, byl jsem více ve hře, věřil jsem si a už jsem si ani moc nenadával (směje se). 

Co podle vás chybělo z pohledu hry týmu k tomu, abyste si odvezli z Prátru plný počet bodů?

Možná kdybych proměnil svoji gólovou hlavičku nebo v další šancí lépe provedl zasekávačku, mohly z toho být tři body.

Čím jsou pro vás zápasy v Evropské lize?

Především splněný klukovský sen. Už jako malý chlapec jsem si přál zahrát si Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. Plzeň tohle nabízí a já jsem jí vděčný, že mně to umožnila. 
 
Jak si zvykáte na nabitý program zápasů v Evropské lize, české lize a domácím poháru?
Pro mě je to velká změna. Já jsem měl dříve potíže s třísly a ten týden po zápase mně vždycky přišel vhod, abych se dal zdravotně dohromady a připravil se na další utkání. Teď je to velmi rychlé, člověk ani nemá čas o tom přemýšlet, dva dny regenerujete a třetí den už zase hrajete. Poslední ligový zápas s Hradcem Králové už jsem toho měl plné zuby, ale dobře jsem se na něj připravil. Vyhráli jsme a to bylo důležité.

Jak si užíváte ligovou přestávku?

První týden jsme měli kondičně zábavný, trenéři zařadili do přípravy sportovní hry. Myslím si, že si mi podařilo dobít baterky. Musím říci, že tu druhou reprezentační přestávku už zvládám daleko lépe. Nedávno jsem by ve Zlíně za jedním fyzioterapeutem a on se mě ptal, co v té Plzni děláme, že mám daleko více zpevněné svaly než jsem míval, když jsem hrál ve Zlíně. 

Co je nutné dodržet, aby hráč tak velkou zátěž zvládl?

Jednoznačně správná a důkladná rehabilitace.Člověk musí o své tělo pečovat, aby mu to pak mohlo na hřišti vrátit. K tomu samozřejmě vhodný stravovací režim a kvalitní spánek. To všechno se snažím dodržovat, abych dokázal za ty tři dny zregenerovat, byl připraven na zápas a mohl odvést co nejlepší výkon. 

Viktoria přešla ze systému 4 – 2 – 3 – 1 na 4 – 4 – 2. Vyhovuje vám rozestavení mužstva, kdy se hraje na dva hrotové útočníky?
Já jsem spokojený, protože jsem na hru se dvěma útočníky zvyklý ze Zlína od trenéra Boba Páníka, který ji po svém příchodu do klubu zavedl. Tento styl mně vyhovuje a jsem za něj moc rád. A také je samozřejmě při tomto rozestavení pro nás útočníky větší šance se dostat do sestavy než při systému, kdy se hraje jen na jednoho hrotového útočníka. 

Blíží se další utkání základní skupiny Evropské ligy – do Plzně přijede úřadující rumunský mistr Astra Giurgiu. Myslíte si, že bude Doosan Arena vyprodána?
Já věřím, že bude vyprodáno. Když jsou zaplněné tribuny, tak to v Doosan Areně krásně duní a myslím si, že by to mohlo zastrašit soupeře. Věřím, že si fanoušci nenechají zápas Evropské ligy, který je pro nás všechny fotbalovým svátkem, ujít. Podpora fanoušků je pro nás při každé akci velice důležitá, zejména pro naše sebevědomí. 

Jakým je Astra Giorgiu pro vás soupeřem?
Astra není tolik na očích, přiznám se, že rumunskou ligu moc nesleduji. Ze všech týmů je to pro mne největší neznámá, kvalitu ale určitě má, když je to mistr své země a dokázal se probojovat do základní skupiny Evropské ligy. Myslím si, že pro fanouška je velkým zážitkem takový zápas vidět na vlastní oči.

Co byste chtěl v souvislosti s utkáním s Astrou Giurgiu vzkázat plzeňským fanouškům?

Já si to na tak krásném stadionu, jakým je Doosan Arena, jako hráč neskutečně užívám. Když se podíváte do hlediště a vidíte tam celé rodiny, to je paráda. Chtěl bych všechny fanoušky Viktorie ujistit, že se na zápas s Astrou poctivě připravujeme a chceme ho vyhrát. A nejvíce nám pomůže, když bude vyprodáno.