Soustředění v rakouském Westendorfu se přehouplo do své poslední čtvrtiny. Viktoriáni mají za sebou dvoufázové tréninky i přípravné zápasy s Fortunou Düsseldorf a Basaksehirem FK a před sebou generálku s ruským Lokomotivem Moskva. Do začátku zápasů kvalifikace Ligy mistrů zbývá deset dní.

Radim Řezník zná tyrolský Westendorf jako své boty. Aby ne, když sem s Viktorií zavítal už popáté. „Jezdíme sem moc rádi. Zvykli jsme si tady i proto, že nám tu nic nechybí. Osobně se mi tu moc líbí a myslím, že i ostatní budou mít podobný názor. Po celou dobu, co sem jezdíme, máme prvotřídní servis od jídla přes regeneraci až k tréninkovému hřišti, které nemáme daleko,“ pochvaluje si Řezník. „Vždy po druhém tréninku jdeme třeba do sauny nebo do bazénu. Samozřejmě využíváme i naše fyzioterapeuty, takže v tomhle je o nás dobře postaráno,“ dodává. Ve Westendorfu letos panuje deštivé počasí s teplotami mezi patnácti a dvaceti stupni. „Pro trénink nebo zápas je tohle počasí ideální, ale přes den by naopak mohlo trochu vysvitnout slunce. Tady ale není nic mezi, buď tu prší, nebo je horko. Počasí nám ale přípravu nekomplikuje,“ přemýšlí Radim Řezník, který se na jaře vrátil do sestavy po dvanáctiměsíční pauze zapříčiněnou zranění kolene. „Cítím se dobře, koleno drží a to je pro mě nejdůležitější. Celou přípravu jsem absolvoval bez problémů jen s drobnými šrámy, takže věřím, že to tak půjde i dál,“ zůstává optimistický plzeňský obránce.

Plzeňané mají za sebou dvě přípravná utkání – v duelu s Fortunou Düsseldorf ztratili vedení v úplném závěru zápasu, naopak proti Basaksehiru v posledních minutách rozhodli o vítězství. „Jsem rád, že jsem teď vydržel celý zápas, protože doma jsem hrál vždy jen poločas. Tady máme navíc kvalitnější soupeře, o to víc mě to těší. Navíc přišel nový trenér, takže trénujeme i hrajeme trochu jinak. Zvykáme si na různá rozestavení a trochu odlišné systémy kombinace. Zatím z toho mám skvělý pocit, ale rozhodovat budou až mistrovské zápasy,“ má jasno viktorián se čtrnáctkou na zádech. Jemu i dalším Plzeňanům se čas na přípravu krátí, v posledním červencovém týdnu odstartují boje ve třetím předkole Ligy mistrů. „Letos jsme měli díky Euru poměrně dlouhou dovolenou. Už jsem se těšil na začátek přípravy, protože měsíc volna byl pro mě možná až trochu moc. Ale odpočinul jsem si a teď v přípravě tomu můžu dávat všechno,“ popisuje Radim Řezník.

Společně se svým parákem na pokoji Petrem Bolkem si krátí volné chvíle hraním videoher nebo výlety po okolí. „Hrajeme s klukama hokej nebo fifu, když jsme měli volno, byli jsme se podívat v Kitzbühelu. Je to lepší než se jen pořád válet na pokoji,“ pokyvuje hlavou Řezník. „Tady s kolegou tu řešíme samé důležité věci, případně porážíme kluky v NHL. I Kitzbühel se mi líbil, takže od každého trochu,“ přidává se Petr Bolek.

„Jako každý rok se mi tady v Rakousku líbí. Teď je to trochu jiné v tom, že mi v úterý při rozcvičce seklo v zádech, takže jsem toho neodtrénoval tolik, jako dřív. Dnes jsem začal znovu naplno, takže jsem tu měl doposud tak trochu lehkou dovolenou,“ usmívá se Bolek, jehož od začátku přípravy trénuje zkušený Martin Vaniak. „Myslím, že jsme si na sebe za ty tři týdny dobře zvykli. Z mého pohledu nabralo všechno správný směr a naše spolupráce bude určitě fungovat dobře.“ V tréninku se musí jako brankář častokrát lépe vyrovnávat s nízkými teplotami nebo deštěm. „Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost se při rehabilitacích trochu opálit, bych bral, kdyby vyšlo slunko, ale pro tréninky je to takhle určitě lepší. Sice tu dost pršelo a i při našem zápase lilo jako z konve, ale i pro nás gólmany je to takhle přijatelné. Hřiště není tvrdé, což nám vyhovuje,“ dodává.

V zápase s Fortunou Düsseldorf odchytal Bolek celých devadesát minut. „V prvním poločase jsme hráli dobře. Ve druhé půli byla škoda, že jsme neuhlídali v samotném závěru standardku a dostali gól. I když teď se nehraje úplně na výsledek a není dobré, když se vyhrává všechno. Pozitivní je, že jsme ještě neprohráli, ale stále to je jen příprava. To nejdůležitější nás čeká teď v předkolech Ligy mistrů,“ uzavírá Petr Bolek. 

Fotogalerie