Přípravkové kategorie mají za sebou první třetinu sezony 2018/19. Ohlédnutí za dosavadním vývojem ročníku a plány do blízké budoucnosti přináší šéftrenér přípravek Filip Linhart.

Jednotlivé týmy se dostávaly do tempa postupně během letních dvouměsíčních prázdnin a momentálně končí trénováním venku na přírodní trávě a začíná "studenější" část sezóny – halová.

Již standardním a s oblibou využívaným doplňkem letní přípravy jsou soustředění. Krom dvou nejmladších kategorií, které své tréninky rozjely až se začátkem školního roku, absolvovaly týmy mladších a starších přípravek vícedenní soustředěné trénování nejen fotbalových, ale i nefotbalových dovedností. Na Přimdu i do areálu Chvojkovského mlýna se jistě napřesrok opět vrátí.

Holčičky i kluci kategorie U6/ročník 2013 trénují dvakrát týdně nedaleko hlavního stadionu. Během tréninku se u této kategorie trenéři snaží o všeobecný rozvoj dětí, takže hrají různé pohybové a průpravné hry, soutěží ve štafetových závodech a samozřejmě se často a rádi mazlí s míčem.

Druhá nejmladší kategorie U7/ročník 2012 trénuje také dvakrát v týdnu v Tréninkovém centru mládeže (TCM) v Luční ulici. Ovšem navíc se během měsíce jednou až dvakrát účastní víkendového turnaje, kde si kluci můžou dovednosti z tréninku vyzkoušet proti stejně starým soupeřům z regionu. Jednorázové turnaje doplnil Městský přebor předpřípravek, dlouhodobá soutěž hraná turnajovým způsobem. V tréninku zdokonalují své fotbalové dovednosti a učí se na hřišti spolupracovat ve dvojicích i ve trojicích.

Na kategorie předpřípravek navazují přípravky mladší, které také trénují v TCM. První je kategorie U8/ročník 2011, která již trénuje 3x v týdnu a tréninkový proces si doplňuje o zápasy či turnaje. Tým hraje dvě dlouhodobé soutěže:
• Městský přebor mladších přípravek = jednotlivá utkání hraná během týdne proti až o rok starším hráčům z Plzně a blízkého okolí
• Krajský přebor mladších přípravek = turnajově hraná utkání během víkendu (jednou za 14 dní), vždy ve skupině 4 týmy z celého Plzeňského regionu a opět až o rok starší soupeři

Do mladší přípravky patří též kategorie U9/ročník 2010. Ta, stejně jako o rok mladší spoluhráči z klubu, trénuje 3x za týden a taktéž hraje dvě dlouhodobé soutěže – obdobu soutěží kategorie U8, ale s týmy přípravek starších:
• Městský přebor starších přípravek = jednotlivá utkání hraná během týdne proti až o 2 roky starším hráčům z Plzně a blízkého okolí
• Krajský přebor starších přípravek = turnajově hraná utkání během víkendu (jednou za 14 dní), vždy ve skupině 5 týmů z celého Plzeňského regionu a opět až o 2 roky starší soupeři

Starší přípravky také představují dva ročníky narození současně. Obě kategorie již trénují 4x za týden. Tréninky jsou rozděleny na tři fotbalové a jeden trénink gymnastiky, resp. atletiky (ty se každých 14 dní střídají a jsou pod vedením externích spolupracovníků, profesionálů v daném odvětví). Fotbalové tréninky jsou realizovány střídavě v TCM a v areálu 33. ZŠ ve Skvrňanech. Tam se také odehrávají i gymnastiko-atletické tréninkové jednotky.

Kategorie U10/ročník 2009 si tréninkový proces doplňuje dlouhodobou soutěží (stejná, kterou hraje i U9) a přípravnými utkáními či turnaji:
• Krajský přebor starších přípravek = turnajově hraná utkání během víkendu (jednou za 14 dní), vždy ve skupině 5 týmů z celého Plzeňského regionu (až o rok starší soupeři)
• domluvená přátelská/přípravná utkání či turnaje

Kategorie U11/ročník 2008 také hraje pouze jednu dlouhodobou soutěž, a pak si trenéři domlouvají turnaje a utkání dle volných termínů:
• O pohár hejtmana Plzeňského kraje = turnajově hraná utkání, ve skupině vždy 4 týmy z celého Plzeňského regionu (soutěž mladších žáků – tedy až o 2 roky starší hráči)
• domluvená přátelská/přípravná utkání či turnaje

V následujícím týdnu se týmy na většinu tréninků již přestěhují do hal a tělocvičen, kde se budou věnovat nejen rozvoji fotbalových dovedností, ale také gymnastice, koordinaci, všeobecné obratnosti a silovým hrám. Je to na pár měsíců a kluci i trenéři se již moc těší. Tréninky si zpestří nejen halovými turnaji, ale i přáteláky na umělce. A to jak v halách, tak i venku.

Některé týmy si zimu doplní např. o lední hokej, lezeckou stěnu, bazén, florbal či jiné nefotbalové sportovní aktivity. A do toho budou poctivě držet palce áčku nejen v domácí ligové soutěži, ale také na evropské scéně, kde spolu s nejstaršími mládežníky z U19 bojují o body v Lize mistrů.

Ukázka z turnaje přípravek

Fotogalerie