První Regionální fotbalová akademie (RFA) pro talentované hráče do 14 a 15 let byla v úterý 29. září 2015 otevřena v Plzni. Slavnostního aktu v areálu 33. Základní školy Terezie Brzkové se zúčastnili zástupci FAČR v čele s předsedou Miroslavem Peltou, ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové, hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse a primátora města Plzně Martina Zrzaveckého.

Ti všichni shodně vyjádřili radost z toho, že dlouho připravovaný projekt FAČR a dalších subjektů začátkem školního roku letos v září začal fungovat. A právě RFA Plzeň, která funguje již od 1. září 2015, má být pomyslnou vlajkovou lodí mezi domácími akademiemi pro nadané mladé fotbalisty, které dnes přišel pozdravit také trenér reprezentačního A týmu Pavel Vrba.

„Jde o unikátní věc, na jejíž spuštění jsme tolik čekali. Ve fotbalové Evropě bohužel postupně ztrácíme konkurenceschopnost a zřízení akademií pro nadané hráče je prvním krokem, abychom dál drželi se soupeři na špičkové úrovni krok. Těší mě, že první akademii spouštíme právě v Plzni, kde funguje jak vrcholový fotbal, tak právě i práce s mládeží. Navíc se zde skvěle sešla spolupráce s městem i krajem,“ uvedl ve své řeči Pelta.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová ocenila i fakt, že v RFA se hráčům vedle špičkových tréninkových podmínek dostanou také možnosti výborného vzdělávacího procesu a celkového rozvoje osobnosti.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podporuje takové projekty, akademie v Plzni je toho jasným důkazem, že nám upřímně jde o sportování dětí a mladých lidí. Všem hráčům v akademii přeju, aby si pobyt v ní užili. A když už se ne všichni dostanou na mistrovství světa či Evropy, a z nich vyrostou úspěšní lidé, na něž můžeme být hrdí,“ řekla Valachová směrem k členům akademie před jejich dnešním modelovým zápasem na stadionu Josefa Žaloudka v areálu 33. ZŠ v Plzni, kterou dříve absolvovali také současní fotbaloví reprezentanti Petr Čech, Vladimír Darida, David Limberský či Václav Procházka.

Právě v jejich fotbalových stopách mají jít i hráči ve věkových kategoriích U14 a U15, kteří se jako vůbec první dostali do RFA v Plzni. Ti mají v akademii zajištěný komplexní servis od společné přípravy pod vedením špičkových odborníků z mládežnického fotbalu, další sportovní průpravu, výuku, stravovací a pitný režim a v případě potřeby také ubytování internátového typu. „Jenom bych si přál, abychom za pár let mohli říci, že jsme dnešním slavnostním spuštěním plzeňské akademie byli u velkého mezníku,“ dodal Pelta.

Plzeň je první RFA na území České republiky. Ve zkušebním režimu od září funguje také RFA v Jihlavě opět za vzájemné spolupráce FAČR, města Jihlava, kraje Vysočina a klubu FC Vysočina Jihlava.

Fotogalerie