Právě dnes by se dožil 82 let, ale oslavit narozeniny už nestihl. Ve čtvrtek 2. května výborný útočník a střelec Miloš Herbst odešel do fotbalového nebe. V tehdejší Škodě Plzeň působil v letech 1966–1972 a patří k těm borcům Viktorie, kteří reprezentovali Československo, dokonce i na olympiádě.

Narodil se 6. května 1942 v Brně, ale mládí prožil na severu Čech. Vystudoval hutní průmyslovku v Duchcově, ke které později přidal i další maturitní vysvědčení z plzeňské strojní průmyslovky. Fotbalovou maturitu zvládl v Baníku Hrdlovka. Snad v nejmenší vsi, dnes už neexistující, kde se tenkrát hrála druhá liga. "S fotbalem jsem ale začínal v Lokomotivě Liberec. Jako žáček v brance, později střední obránce a skončil jsem v útoku," prozradil. Během střední školy hrál jen pro radost, více se věnoval atletickým disciplínám, a k aktivnímu fotbalu se dostal až v jedenadvaceti letech ve zmíněné Hrdlovce.

Odtud odešel do Teplic, kde poprvé okusil prvoligový chlebíček, a především padl do oka trenéru Vlastimilu Chobotovi. "Říkali o mně, že jsem Chobotovo dítě. Možná to byla pravda, ale byl to vynikající trenér i člověk," vzpomíná Miloš Herbst. Trenér v roce 1966 zamířil z Teplic do Plzně a s ním i vytáhlý Herbst. "Znal jsem trenéra a Škodovka mi nabídla dobré zázemí. Měl jsem po svatbě a nebylo co řešit."

Druholigové boje vyvrcholily postupem a hned v sezoně 1967 - 1968 sehrál Miloš Herbst své nejlepší zápasy. Po dvou gólech vstřelil například Slovanu Bratislava a Pražské Dukle. Střílel opravdu hodně gólů, a nakonec jich v barvách Teplic i Plzně nastřílel dohromady téměř třicet. Při plzeňském působení říkal: "Mozkem týmu je Vašek Kamír, z jeho myšlenek těžím." Po dvojici nahrávač Böhm - střelec Lopata vznikl další pár Kamír - Herbst. Poutal pozornost všech ligových obran.

Kterými vlastnostmi Miloš Hebst vynikal? Rychlostí, pohybem, solidní kopací technikou, střelbou, a hlavně tahem na branku. Jeho přednosti ho přivedly do olympijského výběru a v roce 1968 reprezentoval Československo společně se Stanislavem Štruncem, který byl tehdy v Dukle, na OH v Mexiku. V Plzni sehrál ještě řadu výborných utkání. Po Chobotovi ho formovali trenéři Karel Kolský a Jiří Rubáš. Za svůj nejlepší duel ve Škodovce považoval ten se Standartem Lutych. "V Belgii jsme vyhráli 4:2 a mně se povedlo dát tři góly. Hned si mě chtěli v Belgii nechat."

S Plzní se na čas rozloučil v roce 1972, ve třiceti letech to zkusil v Chomutově, ale ozvalo se několikrát zraněné koleno a po roce se vrátil do Plzně. Následovala divize v ČSAD, trenérská dvojka a práce s mládeží. Jeho odchovancem byl třeba reprezentant a kouč Jaroslav Šilhavý. Několikrát trénoval i Sokol Letná. Těšil se z úspěchů Viktorky, na kterou se už bude dívat jen z fotbalového nebe.

Autor: Pavel Hochman

Popis fotky:  

Miloš Herbst právě vstřelil pražské Dukle jeden ze svých dvou gólů. S gratulací přibíhají Jaromír Mysliveček, Václav Kamír a Zdeněk Michálek.