Ve věku sedmdesáti let zemřel v neděli 19. června Josef Čaloun. Brankářská legenda Viktorie Plzeň odešla do fotbalového nebe pouhý den po svých narozeninách. Fotbalový elegán a džentlmen svedl ve své kariéře spoustu velkých vítězných zápasů, statečně se pral i se zákeřnou nemocí, aby jí nakonec v nerovném boji podlehl.

Za áčko národního mužstva Československa sice neodchytal žádný oficiální mezistátní utkání, přesto jeho dres oblékl. Stejně tak nosil na sobě dres olympijského mužstva. Josef Čaloun patřil v sedmdesátých letech k výborným brankářům. Odborníci ho řadili k nejlepším v republice. 

Narodil se 18. června 1946 a s fotbalem začínal v jižních Čechách. Dorostencům Tatranu Zliv jednou nepřišel gólman a tak musel v brance zaskočit, přestože do té doby hrál v poli. Rychle začal kanonýrům znepříjemňovat život a brzo se stěhoval do druholigového Dynama České Budějovice.

Vojnu absolvoval v Dukle Tábor, kdy s ním hrál i pozdější plzeňský spoluhráč Karel Süss. Po vojně odešel do prvoligových Pardubic, kde si hodně zapamatoval první zápas. "Hráli jsme v Bratislavě na Interu a já za stavu 3:0 pro domácí střídal Lišku. Dostal jsem ještě další dva góly," vzpomíná na nepříliš šastný prvoligový debut. V roce 1970 přestoupil do Plzně, kde před ním působil bratranec František.

Josef Čaloun se stal okamžitě oporou Škodovky. Měl výbornou brankářskou techniku a na brankové čáře byl téměř nepřekonatelný. O jeho reflexivních zákrocích se zdálo mnoha renomovaným kanonýrům. V naší nejvyšší soutěži odchytal 261 zápasů a je jedním z plzeňských borců, kteří měli na sobě nejcennější dres se lvíčkem na prsou. V roce 1977 byl vyhlášen nejlepším brankářem ligy a úspěšně chytal za olympijský tým. Absolvoval přípravné zápasy i turné po Jižní Americe.

Nakonec však v roce 1980 na OH do Moskvy nejel. "Z nějakých důvodů dostal nakonec přednost Netolička a já tak přišel o zlatou medaili," litoval po letech. Kromě působení v olympijském týmu si Josef Čaloun zachytal i za A - celek Československa. "Byl to přátelák s Borussií Dortmund a hráli jsme hrozně. Dostali jsme 1:6 a já už se potom do A reprezentace nikdy nepodíval." V plzeňské Škodovce však odváděl trvale kvalitní výkony, po sestupu z nejvyšší soutěže byl oporou mužstva i ve druhé lize.

Z Plzně odešel v roce 1983 do Svéradic, kde se stal duší mužstva a hrajícím trenérem. Podílel se na postupu venkovského klubu do II. ČNFL a poznal po vrcholovém fotbalu i jak se dýchá v nižších soutěžích. V plzeňské Viktorii však pracoval stále. A už jako vedoucí mužstva, nebo trenér brankářů. Třeba v roce 1994 se podílel na velice pěkném pátém místě v první lize. Měl lví podíl na výchově a přípravě svého syna Michala, který se brzo stal oporou v brance Viktorie a svého času patřil k našim nejlepším gólmanům. Ještě nedávno byl členem realizačního týmu Viktorie v roli trenéra brankářů a podílel se tak na úspěších plzeňského celku. Také se věnoval přípravě gólmanů v divizní Doubravce. Viktoria vyjadřuje jeho rodině a blízkým nejhlubší soustrast. 

Fotogalerie