Hráči FC Viktorie Plzeň si dopřávají zaslouženou dovolenou, do Doosan Areny dorazí kompletní kádr opět až na začátku roku 2016. Volno má také hlavní trenér Karel Krejčí, který je po podzimu spokojen s výsledky v Synot lize, stále ho ale mrzí, že Viktoria nepostoupila ze základní skupiny Evropské ligy.

V roli asistenta trenéra národního mužstva jste byl u postupu na Euro, s Viktorií vedete ligu a naopak se vám nepodařilo postoupit s mužstvem ze skupiny Evropské ligy do jarní vyřazovací části. Jaké pocity z podzimní části sezony ve vás převažují?
Tenhle rok mé trenérské kariéry si určitě zapamatuji. Postup na Euro s národním mužstvem je ohromný úspěch, dostal jsem nabídku vést v roli hlavního trenéra Viktorku, což bylo vždycky mým snem, a jsou to pro mne velké zkušenosti.
Mohu říci, že rok 2015 budu hodnotit pozitivně. Tím, že jsme dosáhli v lize úspěšné série a vedeme tabulku, byl pro mne vstup do Viktorky úspěšný. I přes tu kaňku v Evropské lize, ale to je život a nelze jen pořád vyhrávat. Věřím, že neúspěch na evropské scéně nás utuží a nakopne k lepším zápasům na jaře v lize. Jaro bude hodně těžké, máme tři body na Spartu, ale s největšími soupeři hrajeme na jejich hřištích a bude důležité se na jaro dobře připravit. Mužstvo však na podzim ukázalo v lize svoji sílu a já věřím, že to na jaře všechno dobře dopadne.

Co říkáte tomu, že jste v lize oproti předchozím sezonám méně inkasovali?

Potěšilo mě, že jsme až na pár výjimek nedostávali góly. Je pro mě příjemné zjištění, že kluci dokáží odehrát zápasy koncentrovaně. V době, kdy jsem byl v Plzni jako asistent Pavla Vrby, jsme sice stříleli více gólů, ale také jsme jich více dostávali. Bylo pro mne překvapením, že jsme odehráli tolik zápasů bez inkasovaného gólu.

Jedenácti výhrami ve dvanácti zápasech jste překonal sérii Jozefa Jarabinského z roku 1995 na lavičce pražské Sparty. Zároveň jste se stal s 83 procenty nejúspěšnějším trenérem samostatné české ligy před Ivanem Haškem (80 procent).

Jakékoliv překonání rekordů je samozřejmě příjemné, ale není to jen moje zásluha. Jsem týmový hráč, takže je to zásluha celého mužstva i kluků v realizačním týmu. Jsem rád, že jsme takové výsledky v lize uhráli, i pohled na tabulku je příjemný. Kdyby mně někdo v době, kdy jsem převzal mužstvo, řekl, že dosáhneme takových výsledků, bral bych to všemi deseti. Všechny zápasy nebyly takové, že bychom soupeře válcovali, ale cením si toho, že jsme ta utkání dokázali zvládnout výsledkově.

Jedenáct výher ve dvanácti zápasech vás vyneslo do čela tabulky. Čemu úspěšné podzimní tažení ligou přičítáte?
Když jsem mužstvo po čtvrtém kole převzal, snažil jsem se zlepšit útočnou fázi, tlačit zejména krajní hráče do vyšších postavení. Viktoria je na takový fotbal stavěná a my jsme chtěli navázat na styl, který se tu hrál za trenéra Vrby. Zlepšení útočné hry pak přineslo ovoce.

Souvisela kvalitnější ofenziva i se zlepšením defenzivní činnosti mužstva?

Samozřejmě. Tím, že jsme byli ve vyšších postaveních, drželi jsme protivníka daleko od branky, soupeř se unavil, z čehož pak pramenily i chyby, které jsme pak dokázali potrestat.

Ve kterém ze dvanácti ligových zápasů jste byl s výkonem mužstva nejvíce spokojen?
Nejvíce se mi líbil zápas se Spartou. Odehráli jsme utkání, na které se podle mne v Plzni dlouho nezapomene. Ve vyhecovaném zápse, v kterém jsme hráli dlouho v oslabení, ukázali kluci charakter a velké srdce. Spartu jsme přehráli, zaslouženě zvítězili a já mužstvu tenhle zápas často připomínám.

V důležitém domácím zápase proti Mladé Boleslavi jste sáhl k odvážnému tahu a dal šanci třem mladým obráncům, Matějů, Baránkovi, Hejdovi. Neměl jste obavy z případné kritiky, kterou byste sklidil v případě, kdybyste utkání nezvládli?

Myšlenka dát šanci mladým obráncům se mi honila v hlavě už delší dobu. Byl jsem hodně zklamaný po domácím utkání Evropské ligy s Rapidem Vídeň, kdy jsem postavil to nejzkušenější mužstvo. I když to herně nebylo špatné, prohráli jsme a prakticky ztratili šanci na postup ze skupiny. Zejména v obranné činnosti jsme dělali chyby a ve mně se to pak vařilo po celou dobu reprezentačního srazu. Chtělo to změnu.

Byl jste si vědom vysoké míry rizika?
Ano, ale rozhodl jsem se nakonec postavit do obrany mladé kluky, i když jsem věděl, že jdu do rizika. Přál jsem si, abychom těžký zápas s Mladou Boleslaví, která se na nás v tabulce dotahovala, i s mladou obranou zvládli, aby si to starší kluci v mužstvu uvědomili a zlepšili se v tréninkovém procesu. Zpětně vidím, že to byl správný tah. Zbývající čtyři zápasy v lize jsme vyhráli, navíc bez obdržené branky. Zároveň na mladých hráčích vidím, jak si váží toho, že mohou hrát v základní sestavě Viktorky.

V lize jste s Viktorií prohrál jen jednou, v Brně. Mohlo mít podle vás na porážku vliv i zklamaní z prohry ve Vídni s Rapidem v Evropské lize tři dny před utkáním v Brně?

Ano, ta porážka se na naší hře v Brně projevila. Po porážce vždycky přemýšlíte, co jste mohl udělat jinak, a já zpětně vidím, že asi bylo chybou nevracet se domů do Plzně a jet do Brna rovnou z Vídně. Asi by bylo lepší jet domů, trochu si od sebe odpočinout a hrát ligu až v pondělí. Takhle jsme spolu byli od úterý až do neděle, na mužstvo zklamání z porážky ve Vídni zapůsobilo a své sehrála i určitá ponorka. Na druhou stranu to jsou pro nás cenné zkušenosti a myslím si, že jsme v lize dostali facku v pravou chvíli. Ukázalo se, že se hráči po důkladné analýze z porážky v Brně ponaučili a odrazili se v lize k dalším vítězstvím.


Zklamáním bylo, že se vám naopak nepodařilo postoupit ze skupiny Evropské ligy. Klíčové byly dvě porážky s Rapidem Vídeň. Co vám chybělo, abyste alespoň jedno z utkání s rakouským celkem zvládli?

Souhlasím s vámi, že dvojzápas s Rapidem byl pro nás klíčový. Je pravda, že soupeř měl v tu dobu lepší sportovní formu, která naopak některých našim top hráčům chyběla, třeba Kolář s Vaňkem se vraceli po zranění. Podle mne to byly zápasy, které se daly zvládnout, ale Rapid mně přišel hladovější po úspěchu. Srazily nás neproměněné vyložené šance Ďuriše a Hořavy v zápase ve Vídni, které nás připravily minimálně o bod. Odveta byla z naší strany herně lepší, jenže zápas rozhodly naše individuální chyby v obraně, po kterých jsme dostali laciné branky.

Často zdůrazňujete potřebu konfrontace s evropským fotbalem. Co vám zápasy ve skupině Evropské ligy napověděly a co si z nich pro další práci s mužstvem můžete vzít?

Ta konfrontace s Evropou je strašně důležitá. V naší lize uděláte chybu, ale přežijete to, soupeř třeba nemá takovou kvalitu, aby vás potrestal. Když ale uděláte chybu na evropské scéně, tak z toho většinou dostanete gól. Proto je ta konfrontace s evropským fotbalem tak důležitá. Když si vybavím třeba domácí zápas s Villarrealem, tak například naše mladá obrana se s takovou útočnou kvalitou v naší lize nepotká, pro mladé kluky jsou tyhle zápasy obrovskou zkušeností. Já věřím, že oni si z toho zápasu vzali co nejvíce, a je dobře, že taková utkání hrajeme. Ty zápasy jsou jako droga, když je pak nemáte, tak vám chybí.

Ve kterém zápase Evropské ligy se výkon mužstva nejvíce blížil vašim představám?
Vyšel nám dvojzápas s Vojvodinou Novi Sad, což nebyl jednoduchý soupeř, přes kterého jsme postoupili do základní skupiny Evropské ligy. Zvládli jsme i vstup do bojů ve skupině doma s Minskem, kdy jsme hráli to, co jsme potřebovali, drželi jsme míč a soupeře skoro do ničeho nepustili. A potom samozřejmě i domácí zápas s Villarrealem. Dát tři góly španělskému klubu, to samo o sobě hovoří o určité kvalitě. Na druhou stranu soupeř nás prověřil směrem dozadu a ukázal nám, kde máme rezervy.

Máte pověst pracovitého trenéra, který věnuje spoustu času taktické přípravě na zápas. Jaké metody při analýze hře soupeře nejvíce využíváte?
Hodně času trávím u videa, kde sestřihávám poslední dva až čtyři zápasy soupeře, analyzuji jeho ofenzivní i defenzivní činnost, standardní situace, a pak s tím seznamuji hráče a některé věci zakomponujeme do tréninku. Velkým pomocníkem jsou také statistiky Instat programu, které nám trenérům hodně pomáhají.

Vedení klubu už naznačilo, že se v zimě k žádným velkým nákupům nechystá, a kádr oživí hráči, kteří se vracejí z hostování (Hubník, Štípek, Končal, Suchan, Krmenčík).

Chtěl bych tyto hráče více poznat, třeba Honzu Suchana vůbec neznám. Krmenčík se v Dukle prosazoval, byl pro ni klíčovým útočníkem a pro naše hrotové hráče to bude konkurence a pro něj samotného zase motivace se mezi nimi prosadit. Štípek patřil k těm lepším hráčům v Příbrami a něco už odkopal i v Plzni, Končal měl na hostování v Příbrami zdravotní problémy. Všichni dostanou šanci a jsem na ně v přípravě zvědavý. Co se týká Hubníka, jsem moc rád, že se vrací. Je to hráč do kabiny, který nám na jaře určitě pomůže.

Jak to vypadá se zapojením do zimní přípravy s dlouhodobě zraněnými hráči Řezníkem a Pilařem a také s Vaňkem, který se v závěru podzimu podrobil operaci?
Hlavně Řezník s Pilařem prodělali těžké zákroky a já jim přeji, aby se co nejdříve vrátili. Řezník je v tom dál než Pilař, měl by se s námi zapojit do přípravy od začátku. Venca Pilař teprve začíná a u něj by to připadalo v úvahu až v průběhu jarní části. Ondra Vaněk prodělal menší operaci v Německu, takže u něj věřím, že se dá dohromady co nejdříve, aby mohl začít přípravu. Jejich služby budeme potřebovat, protože jaro nebudu vůbec jednoduché.